Historie
For 4500 år siden kom de første Inuit til Grønland fra det amerikanske kontinent. Oldtidsfund og mange ruinpladser er de konkrete beviser på, at der har levet jægere og fangere i Uummannaq-området i årtusinder.
 
Det traditionelle fangersamfund udviklede sig , og man indrettede sig efter fangstdyrenes cyklus. Det er steder som her i Uummannaq, at hundeslædekørsel, kajakroning og kunsthåndværk er blevet perfektioneret gennem generationer.
 
I det 17.- og 18. århundrede kom mange europæere til Grønland for at fange hvaler. Også i Uummannaq blev der oprettet en række hvalfangerstationer, men uden større held.
 
I hvalfangernes kølvand kom købmænd og missionærer og i 1759 blev kolonien Uummannaq grundlagt. Byen er rig på arkæologiske og historiske mindesmærker. Dengang var levegrundlaget udelukkende fangst, som foregik ved hjælp af hundeslæde og kajak. Indbyggerne boede i små jordhuse. Meget er sket siden da, men på mange områder leves livet, som før missionen og købmændene kom til Grønland.
 
Det er stadig havet, som er levegrundlaget for folk i Uummannaq. I en årrække var også minedriften en væsentlig indtægtskilde. I næsten 20 år indtil 1990 år var bly- og zinkminen ved Maarmorilik en vigtig arbejdsplads.
 
I dag har hellefiskeriet overhalet fangst af hav- og landpattedyr, men den dag i dag tager fiskeren og fangeren ud på sin hundeslæde, hugger med håndkraft et meter dybt hul i isen, hvori langlinen med 100-200 kroge bliver sænket. Når fiskene transporteres fra bygderne til den fuldt moderniserede fabrik i Uummannaq, er vi tilbage i det 21. århundrede.
 

 

 


 

 

Uummannaq Tourist Service
C/o Hotel Uummannaq
3961 Uummannaq
Tel: +299 95 15 18
Fax: +299 95 12 62 

 

Click to navigate!
Greenland Guide Index A graphic view of the site Search all pages Ideas and experiences Icebergs, snow and ice cap Hiking, angling, kayaking . . . It's more than transport Whales, walruses, musk oxen A must in a lifetime Nothing compares From the tourist board Hotels and travel agencies Zoom in to the options An email service What's on? Greenland Masks on your screen Sens a greeting from the Arctic - free! Download Center Order online About the publishers